För ungefär tio dagar sedan kom det ett mail till KJ Måleri från en person som kallar sig Johan Stensson. Inledningsvis handlar det om att han behöver få ett större målerijobb utfört, men i senare mail ligger fokus snarare på att få in en annons på annonssajten Favore.se.

hej,

Vi står inför ett större måleri, är det okej att ställa frågor via denna mejlen?

Mvh Johan

Eftersom jag och min morbror som det handlar om i detta fall inte löst det tekniska med mailkontot så är det jag som tar emot alla mail som kommer till hans mailadress. Jag hann inte svara på det första mailet innan nästa damp ner i inkorgen. Notera att jag som sagt inte hade svarat på det första mailet.

hej igen,

Tack för ditt svar. Vi har byggt ett gemensamt litet hus för redskap (för gräsklippare, spadar osv) i mitt koloniområde. Huset är på 34 kvadrat och 4.2 m högt i taket. Jag är intresserad av vad ni som företag kan hjälpa till med i termer av designa husets färger, samt målning. Vi vill ha något elegant, och ett resultat som håller i många år.

Vi som sitter i ledningen är inte helt klara med vilket företag vi ska anställa men ni är en stark kandidat som jag hört mycket bra om. Var hittar vi er förutom eniro och er hemsida? Jag hade velat att vi anställer er, men vissa äldre i ledningen tycker det är en nackdel att dom inte hört talas om er tidigare. Hade ni kunnat lägga upp en gratis annons på www.favore.se , där många av oss sitter och tittar efter lämpliga kandidater. Jag hade då kunnat visa er annons för resten av ledningen och ge ett starkare intryck. Mejla mig länken till er annons när den är uppe så hoppas jag på ett sammarbete inom kort.

Mvh Johan

Denna person som säger sig vara i behov av målare vill alltså att min morbror ska lägga in en gratisannons på Favore.se för att det är där de ”sitter och tittar efter lämpliga kandidater”. Det börjar se ut som att Johan Stensson är mer intresserad av att få in en annons på Favore.se istället för att få ett hus målat. Efter detta mail skickade jag följande svar:

Hej,

Jag har inte ens skickat ett svar till dig så det är inget du behöver tacka för. Jag har sagt upp Eniro-listningen och hittas framöver enbart via min hemsida.

Och idag kom ytterligare ett mail från Johan Stensson.

Hej igen,

Vi måste gå vidare i processen nu, och anställa och betala ett företag. Kan du länka mig er annons på www.favore.se? Är det för mycket begärt, det är gratis och ger er fler kunder ju? Vi tjänar inget på det, det är inte vår hemsida och det är helt gratis ju? Vi behöver er annons för att kunna skicka bilder på ritningarna och våra önskemål på färger från andra hus. Det går inte att bifoga bilderna i detta mejlet av någon anledning, så jag skickar därför allt via www.favore.se, för vi har använt oss av dom tidigare. Hoppas på att vi kan starta inom kort, men behöver ett beslut innan veckan är slut. Ha det bra tills vidare, så tar vi ett möte nästa vecka när ni sett bilderna.

Mvh Johan

Här blir det extra tydligt att det handlar om total envägskommunikation. Inga följdfrågor på uppsägningen av Eniro. Det verkar som att Favore.se ägnar sig åt en riktigt ful annonsraggning, men med vilket syfte? Är det verkligen gratis och att detta görs för att skapa ett nytt Blocket? Jag tror snarare att det handlar om bluffverkamhet där det senare hoppas kunna skicka ut fakturor för de annonser som lagts upp av företag.

Min förhoppning är att detta inlägg kan göra det lättare för företagare att känna igen bluffmail. För många är det självklart lockande att inledningsvis höra att man håller på att ro ett stort jobb i hamn.

Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du användandet av cookies. mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Stäng