Jag tyckte att det vore trevligt att dela med mig av några verktyg jag använder i mitt dagliga SEO-arbete. För er som jobbar i branschen är det nog inget som kommer som en nyhet, men kanske påminner det er om något ni glömt bort att använda på sistone.
Onpage-verktyg
För arbetet med onpage SEO använder jag flera olika program. Det är svårt att hitta ett verktyg som gör allt på bästa sätt.
Screaming Frog SEO Spider
Screaming Frog är ett bra verktyg för att få överblick av den kod som används på webbplatsen. Här kan man snabbt upptäcka duplicerade titlar, rubriker och meta-beskrivningar m.m. Man får också information om hur långa dessa element är, något som är bra att ha koll på då Google ”klipper av” de som är för långa. Screaming Frog finns både som gratis- och betalversion. Hämta det på www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/
Googles verktyg för webbansvariga
Googles verktyg för webbansvariga ger bra och viktig information. Här får du t.ex. säkerhetsmeddelanden som rör den egan webbplatsen. Det kan handla om att Google har problem att indexera den, eller att de misstänker hacking eller skadlig programvara. Jag rekommenderar starkt att man registrerar sin webbplats i Google Webmaster Tools.
Google Keyword Tool
Google Keyword Tool är ett verktyg för de som annonserar på Adwords. Verktyget kan dock användas av oss som vill synas högt upp i det organiska sökresultatet. Med detta verktyg får du reda på hur många som söker på olika sökord eller -fraser. Du kan med andra ord hitta de relevanta ord och fraser som det söks mest på och optimera ditt innehåll för just dessa.
Visa källa
För att göra djupare analyser av webbplatsens källkod använder jag något så simpelt som webbläsarens ”visa källa”-läge. Där ser man källkoden precis så som Google ser den. Verktyget är såklart gratis då det är en del av webbläsarna. Däremot måste man ha koll på vad man ska leta efter, samt hur koden ska se ut för att vara optimerad för sökmotorer.
Notepad++
Notepad++ är min favorit bland textredigerare. Det är ljusår bättre än Windows Anteckningar, bland annat på grund av att olika färgkoder användsför att göra koden mer lättläst. Dessutom är Notepad++ utrustat med funktioner som gör ändringsarbetet. Notepad++ finns att hämta gratis på notepad-plus-plus.org/download/v6.6.9.html
Majestic
Majestic använder jag främst för offpage SEO. Det finns däremot funktioner som lämpar sig för onpage. Med Majestic kan man hitta sidor på webbplatsen som inte finns längre. Dessa behöver då pekas om till den nya URLen eller en annan sidamed liknande innehåll. Detta skulle även kunna ligga under offpage SEO, men jag tycker att det passar bättre här eftersom det är ompekningar/ändringar som görs lokalt på webbplatsen.
Offpage-verktyg
Offpage SEO handlar om faktorer utanför den egna webbplatsen. Framförallt vilka andra domäner som länkar.
Majestic
Majestic är det verktyg jag använder för att analysera vilka domäner och sidor som länkar till webbplatsen jag jobbar med. Här kan man t.ex. se när länkar första gången hittades, vilka länkar som försvunnit, eller nytillkomna länkar. Man får mått på hur stark länkprofilen, Trust Flow och Citation Flow. För att få ut mer av Majestic rekommenderar jag ett abonnemang. Priset för det billigaste abonnemanget är €55 per månad, vilket är tillräckligt för de flesta. Som registrerad gratisanvändare har man möjlighet att få utökad information om egna webbplatser, vilket kräver verifiering likt den i Webmaster Tools.
Håll koll på rankingen
Rank Tracker är det verktyg jag använder för att hålla koll på mina och kundernas Google-placeringar. Det är ett program som installeras lokalt på din dator och varje projekt sparas i en fil. Jag föredrar Rank Tracker eftersom jag och mina kunder äger den data som samlats in. Använder man något webbaserad lösning kan man inte vara säker på att den data som samlas in inte används av andra. Då äger du datan ”i andrahand”.
En nackdel med Rank Tracker, jämfört med de webbaserade verktygen, är att det använder din internetanslutning för att kolla placeringar. Om du kontrollerar många sökord kommer Googles captcha aktiveras vilket gör att du manuellt måste fylla i dessa koder för att komma vidare med rankingkontrollen. Detta undviker man genom att köpa proxys från något företag som erbjuder just denna tjänst. Dessa proxys kan du lägga in i Rank Tracker för att få programmet att besöka Googles sökresultat från olika IP-adresser. En annan funktion i Rank Tracker som minskar risken för captcha är Human Emulation. Då gör programmet slumpmässiga pauser för att imitera en ”riktigt Google-besökare”. Köp och hämta Rank Traker på www.link-assistant.com/rank-tracker/
Lite sen med att upptäcka detta blogginlägg men jag gillar listan och använder också flertalet av dessa verktyg när det är SEO på agendan. Majestic SEO är troligen det jag nyttjar mest för stunden.
Har du förresten några bra tips på appar för SEO-arbete? Borde finnas fler nyttiga än de jag nyttjar idag.
Om du menar appar till mobiltelefoner och surfplattor är svaret nej.